Friday, October 2, 2015

Resipi Congo Bars paling senang nak buat!

dah lama kemaruk nak makan kek congo bars..
pernah beli..pernah rasa..memang sedap..
since sekarang resipi berlambak lambak kat FB kan..
nak dgn tak nak je buat..hahaha...

bahan bahan rasanya memang cukup kat dapur ku yg kecil tu..
tp coklat chip pulak takde..
so aku pun cari la kat pasaraya tesco..
ada..tapi yg besar la pulak..coklat hershey kan mahal..tp sedapp hihi
so aku decide beli coklat hershey yg jenis baking bar tu je..

ni resipi derhaka sikit tau..hahaha
resipi asal kalau ikutkan bahan2 memang anggaran ikut GRAM..
tp aku tak suka la nak timbang2 ni...tak berapa nak reti la weh
kalau baking ni aku suka resipi yg guna anggaran CAWAN hehe..
senang..tak payah nak timbang bagai...haha...maklum la...aku bukan lah tukang masak atau pembuat kek yg hebat..ewaaahhhh!

ok ni bahan bahannya ye
~2 cawan gula perang
~150 gram butter (aku agak2 je kerat butter tu, daripada sebuku besar tu, aku kerat suku je tak sampai separuh pun)
~3 biji telur
~separuh tutup esen vanila (guna penutup esen vanila tu je)
~2 cawan tepung kek (aku guna tepung kek blue key tu je,tak payah dah tambah baking powder)
~badam cincang (suka hati la nak letak banyak mana,lagi banyak lagi sedap)
~coklat chip (aku guna coklat rice,takde coklat chip)

langkah yang pertama
amik butter dan gula perang putar @ gaul sampai rata..
dah rata, boleh masuk telur satu per satu..putar lagi..buh esen vanila pulak..putar lagi sampai nampak mcm gebuu hehe
lepas tu dah boleh masukkan tepung..putar hingga sebati..
ok dah boleh letak badam dgn coklat rice..gaul guna spatula je ye..
badam tu aku sangai dulu (sangai tu maksudnya goreng dalam kuali tanpa minyak) atau boleh bakar dlm oven bg masak dulu..barulah rangup je badam tu bila makan congo bars..hehe 

sapu butter dalam loyang dulu ye..
dah boleh letak adunan..
tabur badam lagi atas tu..
potong coklat baking bar tu kecil2..
susun ikut suka..haha..mcm tu je la aku susun..
bakar suhu ke 170 selama 30 minit atau sehingga masak

taraaaa ni hasilnya
nampak sedap
nampak sedap
hehehe...dah boleh ngap!

tak puas makan..aku buat lagi tp versi cup..
malas nak potong2..
aku bekalkan luqman satu tupperware bawak ke rumah pengsuh dia..

selamat mencuba.

9 comments:

  1. nak bakar ni yg payah ni sb xde oven

    ReplyDelete
  2. ecah punya oven pun biasa2 jer kak...pensonic rm 99 hengget! kihkihkih

    ReplyDelete
  3. Senang nak buat rupanya. Boleh cuba juga macam ni.

    ReplyDelete
  4. Nampak mudah. Kena cuba dulu jadi ker tak macam ini.

    ReplyDelete
  5. Nak cuba juga nanti. Terima kasih atas resepi ini.

    ReplyDelete
  6. rajinnye!!... tgk resepi pun mcm senang...penah rase congo bar ni ..kebetulan dpt dlm goody bag kenduri kawin...mmg sedapppppp....

    ReplyDelete
  7. wow weee sng je rupanya...nk buat dgn x nk je kan ecah

    ReplyDelete
  8. Pernah jugak buat. La ni dah malas pulak hihi...
    Mmg teringin nak buat kek coklat jugak ni dlm masa terdekat. Kira adik beradik congo jugaklah hihi

    ReplyDelete