Thursday, January 28, 2016

throwback hari lahir yg ke 27

cerita dah  basi tahun lepas punya bulan disember 2015
hahahaha..puiii nak jugak nyelit kan!

masa ni hari ulang tahun kelahiran aku
hari tua lahh kan 
macam biasa kami 3 isteri orang tetap bersama...ewahhh haha
kami akan luangkan masa sama2 utk together macam ni..
kakak aku yg sorang ni bukan selalu jumpa...nunn kat sarawak tu haa..
kene pulak birthday aku dia cuti sekolah..haaa kami pun apa lagi..mulakan la aktiviti kami..heeeeee
bukan selalu kan nak jalan tinggal laki dan anak jap..

 jalan ke jusco bukit raja jer..
kakak kesayangan aku dua orang ni baik hatiii
belanja makan johnny (betul ke aku eja ni) haha hentamm la labuuu
makan eskem baskin robbin
ehh seronok betul jadi adik bongsuu ni kan 
kahkahkahhhh

 candid punya gambar...mcm berlakon pulok ye bila tgk gambo ni haha

 birthday girl katanyaaaa 

 kami buddyz dan takkan terpisahhh
kenkonon cenggitu lahhh

 dah tua pun dpt hadiahhh

#
#
#

*ekceli kan suami kesayangan kita buat supriseeee tau*

jauh dilubuk hati
terasa nau nau terharuuuu
bersungguhh jugak la dia suro kawan dia beli kek secret recipe 3 slice
hahaha...terasa kelako tp sebenarnya aku rasa (dalam hati la ye) *suwittnyaaaa*
tak sangkaaaa pandai dia nipu kite untuk wat suprise bagi kek ni....
waktu ni pukul 12 lebihhh tengah malam macam tu..
kira dia org pertama laaa wish!
hahahaha
tQ abang!

Wednesday, January 27, 2016

sambungan progress rumah

okayyy jom aku sambung cerita..
 lama betul nak tunggu sambungan cerita aku ni kan hahaha..

hampir 2 tahun rumah pun dah siap dibina..
tp urusan CF,api dan air belum lagi selesai..
tak lama lepas tu dalam sebulan ke 2 bulan mcm tu,pemaju call bagi tau boleh collect kunci rumah..yeayyy!!
rumah pertama katanyaa..seronok kemain...hahahaa..

tapi korang kene make sure tengok keadaan rumah..
ada bocor sana sini ke tak
sinki korang hilang ke tak
kepala paip longgar ke tak
lantai tu kosong ke tak
pintu bilik tu tombol tu ok ke tak
haaaa memang banyak koje sikit..kalau ada sebarang masalah boleh la rujuk kat pemaju masing-masing..

 begini la rupa taman perumahan aku tu...

 hehe masa ni kami 3 beranak dtg tgk rumah..
antara rumah kiri dan kanan dorang tutup guna tiang botol..comel la jugak..hihi..

 test parking dalam..boleh la masuk sebiji kete..hihi

 ada la lebih lebihh sikit tanah belah tepi..hihi

 ni bahagian belakang rumah.
ada la 3 kaki kot hahaha..
hat ni depa bagi dawai kawat hijau je huuuu

 ni la design grill yang aku buat..
harga 1700 untuk sebuah rumah...
highly recommend sape nak buat dengan company ni..
AIZAT SYAZWANI ENTERPRISE
abg ni kami panggil en razak je..
ni no dia 012 6604352
untuk area klang,kapar,meru dan yang berdekatan boleh la korang rojer encik ni..
hasil kerja dia In Shaa ALLAH memang nampak kemas..cepat..dan sangat menepati waktu..hihi..

Alhamdulillah...segala puji hanya bagi Allah..
suami dan aku buat kenduri kesyukuran sikit sempena masuk rumah baru..
dah selamat dah semua..legaaaaa...

ok untuk korang yang bakal beli rumah, persediaan memang kene buat..
duit? usah cakap la...memang banyak nak guna..
mula dengan yang penting2 dulu..mcm grill..lampu..kipas..
ada bajet lebih boleh la renovate utk cantikkan rumah..haha..mcm aku, aku buat yang simple jer..
plaster siling kat ruang tamu yang sempoiii,table top yang biasa2 jer..
beli keperluan yang penting je dulu..ingat...kalau ikutkan kehendak...semua kita nak beli kan? hahahaa tapi kalo bajet engko beso apa salahnyaa ye dok?

ok sekian perkongsian dari aku..kalau ada typo tu maap je la eh..malas nak cek hahahaa...

Wednesday, December 16, 2015

progress rumah

jom sambung entry beli rumah. hihi
aku share pengalaman aku la ye..
aku ni bukan lah pandai sangat bab hartanah ni..
tp zaman sekarang kita kene amik tau walaupun tak nak tau..

dua tahun lepas aku beli rumah ni harga 149k.
keluasan rumah dalam 20 x 60.
jenis teres setingkat.
yesss! harga rumah sekarang melampau lampau mahalnya tau..
now dah mencecah 200k dan ke atas..
pehhhhhh.....menangis tau nak bayar...
gaji secoit...bayo hutang sebebannnn..
haaa ni namanya luahan hati anak muda mcm aku..haha...

tapiiiii kawasan yang aku beli ni bukan lah di tengah bandar ye..
buat pengetahuan..aku mampu beli kat kawasan pinggir bandar je..kapar,klang..kalau nak ke pekan kapar tu dalam 5 minit je..haha..kalau nak ke kuala selangor pun dah dekat bebeno..dalam 15 minit dah masuk sempadan kuala selangor..
dalam kata lain agak ke dalam sikit kawasannya..dah macam masuk kawasan kampung..(orang kata laa,,tp aku x kisah..sebab ini je yang aku mampu..ukur baju di badan sendiri la ye tak?) 
sebab tu boleh dapat harga macam tu...kalau kat kawasan bandar? tak merasa la hoii..

nak cari rumah baru korang boleh google je..hihi
atau pun cari kat mudah.com
banyak properties baru atau yang second yang ada..
tp kene tengok pemaju...takut ada yang dah blacklist..
kita takut ada kes kes terbengkalai..
so kene usaha cari..kaji..call
ewahhh mcm payahh pulak bunyinya! haha..

dan yang penting korang kene tgk tempat tu..
wujud ke tidak utk pembinaan rumah tu..
sebab tu penting buat lawatan ke kawasan rumah yang kita nak beli tu..
at least tak lah tertipu..

selain tu,buat persediaan..kewangan memang lah..
lagi lagi kalau buat loan bank..
pasrah je lah bayo macam macam walaupun rumah belum siap dibina..
itu biasa..
kalau loan kerajaan tak payah penin penin pikir..hihi
interest rendah..loan senang lulus..pemotongan utk bayar rumah pun, sampai rumah dah siap baru dibuat pemotongan..jadi kaki dan tangan kerajaan bersyukur lah ye! hahaaa..

nahhh aku belanje gamboo 2 keping dulu...



nanti nanti aku sambung lagi yer!
ok bhaiii

Tuesday, December 8, 2015

beli rumah.

Alhamdulillah..semua dah setel..

ni gambar 2 tahun yang lepas. 
melawat kawasan..
kosong lagi waktu ni...
baru proses rata kan tanah..

nanti nanti aku kasi cerita yea..
bagaimana..
bila..
kat mana...
harga..