Friday, February 6, 2015

cheesekut dan apam susu

sebenarnya aku dah lama x makan cheesekut ni..
tekak pulak rasa teringin nak makan..
makanya..terbuat la cheesekut! hihi
jemput tgk..hahaa
dengan limpahan cream cheese..
nestum..
coklat m n m..
resipi paling senang!

cream cheese
susu pekat
susu fresh mik

putar semua bahan2 ni...
sukatan semua agak2..ikut sesuka hati aku..
so korang, ikut la suka hati korang! kahkahkah @___@

biskut lemak munchys/cream crackers hup seng
celup2 je biskut ni dgn susu fresh milk tadi..
susun elok2 dalam bekas/tuppaware yg sesuai..
ratakan cream cheese yg dah putar tadi kat atas biskut tadi..
tabur nestum...
ulang lagi sampai penuh bekas @ habis biskut tadi..
last sekali nak lg sedap tabur la coklat m n m 
hihi...mudah x mudah kan??

>
<
>
<
<
>

nampak mcm kek marble kan?
tp x..ni namanya apam susu
.
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu ovalette
1 cawan gula 
4 sudu susu pekat
2 cawan tepung gandum

putar semua kecuali tepung dan susu pekat
dah kembang putih adunan baru masukkan 4 sudu besar susu pekat
pukul lg adunan..br masukkan 2 cawan tepung

nak warna warni blh campur pewarna kegemaran anda..
kukus selama 45 minit.
siap dan boleh makan...

dah mcm blog masakan pulak!
kahkahkah....
selamat mencubaaaaaa


Wednesday, February 4, 2015

bila kakak & adik berjalan...

ni la 2 kakak aku..
yg belah kanan ni kakak sulung..nurse..
yang belah kiri ni kakak no 4..cikgu...
aku no 5...bongsu...kuli je...kahkahkah ^_ @


kami akan together jalan2 bila kakak aku yg no 4 ni cuti balik semenanjung..
tp bukan la selalu dpt keluar..
kene set date betul2..
pasal kami semua dah berlaki...kehkehkeh~~~
nak keluar suka2 kang mau ngamok laki2 kami...

ni kat sunway pyramid..
dah seronok tgk wayang..melantak la pulak..
lg sedap kakak aku yg sulong tu belanja..
aku pun apa lagi..order la ikut sedap tekak aku...hahaha..

>
<
>
<
>
<

kat bawah ni pulak kami bertiga shoping kat sogo..
masa ni besday aku..
aku cuti..then berjalan la kami bertiga..
laki aku pulak dah siap bg duit..memang elok sangat la tuh! haha

kek sepotong jer...
dah tuaaaa kan..jadi la...drpd xde..
kehkehkeh...

kakak aku yg no 4 plak offer nak belanja mkn..
dia kata "adik pilih la nak makan apa..akak belanja..."
wahh wahhh wahhh hahaha seronok dua ronok beronok ronok (bak kata johan) la aku...
haha...
mkn kat the fish manhattan la kami bertiga hari tu...

balik rumah pulak mak buat mee rebusss
alahaiii sedapyaaa
terharunya rasa...
diam2 je mak aku nih...

tapi kan yg xbestnya bila kami dating bertiga...xblh lama2 sangat..
pasal anak2 dah mengamukkkk ngape mak2 dorang ni x balik2 lg!! hihi

Thursday, January 22, 2015

terbang ke sarawak

cehhh bukan aku yg terbang tau..
ni haa poslaju brg kakak aku je..ke sarawak..
hamikkk sekotak ko.. 
mcm2 ada..haha..cian org jauh kan...kadang xdpt nak mkn sedap2 mcm kita kat semenanjung ni..
dah kat tempat org kan...so brtabah jer la..
mak aku dah masak serunding ayam..sambal kentang ikan bilis kering2..
pos kan la sekali..
aku bungkus elok2..kemas2 supaya semua brg selamat..

Alhamdulillah selamat dah sampai ke tgn kakak aku siang tadi..
heaven katanya dpt merasa masakan mak..
alahaiii sedih pulak aku...

moga2 ada rezeki ko kak dpt balik cepat tukar semenanjung...
huhu...


rinduu  :'(

Monday, January 19, 2015

makan nasi kenduri!

makan kenduri lg kita..
ate..ke perak la kite wehh..tanjung tualang..
pengantin lelaki tu sepupu aku..
tu la pasangannya..cantik kan..

sama cantik sama padan..

ce tgk gambo kat atas ni mcm jauh je duduk..
yg dah dok dah rapat ni aku la suh rapat2 sikit..haha..
halal kot..pengantin baru kan..malu2 lg..hikhikhik..

 ragam anak anak..
tu yg paling tepi belah kiri tu abg ipar ye..bukan anak..
kahkahkah..




belanjew gambo laki bini anak satu!
hihi
last pic dgn pengantin la...
hawat la mata pengantin mcm ngantuk aje..
mungkin bnyak sangat kamera yg nak dipandang! bahahaa