Wednesday, January 14, 2015

pisang goreng cheese buat sendiri!

dah musim plak menu makanan sekarang kan..
mula2 masa tgh naik memang org dok post je kan..
ada yg baru mencuba buat sendiri..ada yag beli kat kedai..
aisyhhh macam macam la..haha..

yg pernah femes resipi ais krim homemade..cheseekut..tiramisu..
apam susu..kek minyak kukus..
mangga asam boi..la ni tgh popular pisang goreng cheese..
hahaha..

aku pun x ketinggalan join..join buat dan makan!
hihi...kali ni aku buat pisang goreng cheese...

selamat manjamu mata.. @___@

buat sendiri blh letak cheese banyak2..haha..

ok..bahan bahan memang mudah..
~ pisang (nak sedap..guna pisang berangan @ pisang nangka)
dua pisang ni memang aku dah try..hasil pisang goreng tu jd lebih sedap kalau korang guna 2 jenis pisang ni..nak guna pisang lain pun blh ikut tekak dan selera masing2 hehehh

~tepung (aku guna tepung ready made..senang keje..haha dasar pemalass..
tepung yg aku biasa guna tepung utk goreng pisang..cempedak..keledek..jenama SURI..
tepung ni guna memang jadi rangup.. krup krak krup krak bunyinya..haha

~cheese (aku guna cheddar chese..cheese ni memang ngam combine dgn pisang goreng..)
xtau nak cari? ce google..nak lg senang ko pergi je kedai kek @ kedai menjual alat2 buat kek mesti ada jual..mcm kedai BAGUS..PANDAN..dan seangkatan dgnnya..hihi..
cheese tu kene sagat ya..guna penyagat yg sesuai.ala..biasa yg guna sagat mangga tu..sagat carrot tu..pun boleh..senang bebeno..dah siap goreng pisang..sagat cheese tu atas pisang..time panas lg elok..nampak la cheese tu mencair...

optional nak lg sedap..blh tambah taburan coklat rice..
nak tambah susu pekat sikit pun boleh..
ikut la selera masing2 kan..

duta pisang goreng tgh merasa..hikhikhik...

ok..tata!

5 comments:

  1. Kakak tak nak pisang goreng cheese tu CE tapi kakak nak dutanya tu
    Kalau kakak dpt kakak gomol-gomol tu bestnya:)

    ReplyDelete
  2. sy rs sekali je...mmm mcm x ngan la plak dgn tekak sy...tp kalu yg ecah buat ni???? ;-)

    ReplyDelete