Tuesday, November 22, 2011

Al kisah JIN

Assalamualaikum...
meh CE nak share lg apa yg CE tau...
kalau ader kekurangan n apa2 yg xbetul blh la dibetulkan...
Wallah hua'lam...


1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya
Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal
puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk
menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt.
melaknat dan perintah turun ke bumi.


Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin
Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).

Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang
Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling
suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu,
adik-beradik jin lah tuu.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan , sungai, hutan,
lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan
kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di
perjalanan (contohnya jalan raya), perlu baca " Sala
Mun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin."
Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi
Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca
ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa
bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila
pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab
jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik
nasib, pembohong... ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman,
memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga
Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan
tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di
hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan
tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman
pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi
Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di
lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu
tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di
larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah
yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di
situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca
surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3
hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang mel ayu
suka sangat menepung tawar !!!


10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7
~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9
kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang
yang di rasuk.

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan
bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati..

~~~sharing is loving~~~


22 comments:

  1. bila baca artikel ni sy teringat kt ustaz sy dulu.dia guna nickname 'azazil' dan suruh student pggl nama tu...

    ReplyDelete
  2. sebab tu ramai org yang pindah rumah baru mesti buat kenduri doa selamat

    ReplyDelete
  3. urrrm. kene belajar kat darul syifa' nieh... banyaknya ilmu yg ku kurang bab2 nieh.. urmm

    ReplyDelete
  4. :) dan kena ingat. Syaitan lagi beriman kepada Allah dibandingkan dengan kita. "cuma" dia ingkar sujud pada Nabi Adam. :) shukran ukht. ilmu.... :)

    ReplyDelete
  5. khairin : owh ye ker...:)

    dwaty : kan...serikan dgn Ayat suci Al-Quran..:)

    L : kte pun xpandai sangat,,,kene blajo jugk ;p

    ReplyDelete
  6. hafiz : yup...betol2...:)

    syukran...wah pandai bahasa arab eh awk...

    kte arab xdpt mumtaz...tp dpt maqbul jer haha ;p maluu jer


    nina : welcome dear :D

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing this. org melayu kite ni masih ramai yang percaya perkara karut marut. jadi better diorg baca entri ni~

    ReplyDelete
  8. wak pon sukak entri begituuuu... wwweee wak dah datang nihh nak komen komennnnnn...

    ReplyDelete
  9. Huu...tq for sharing...very nice info..

    ReplyDelete
  10. memag betul pun , tak yah tepung tawar lagi..cukup dgn bacaan ayat2 suci al-quran :)

    ReplyDelete
  11. KLCC...uish takut la nak pergi sano...huhu

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan ^_^

    perkongsian yg canteeq...tq

    ReplyDelete
  13. terima kasih .. sharing is caring :D

    ReplyDelete
  14. salam ziarah.. follow sini sggh sini.. ;D

    ReplyDelete
  15. pttla bomoh suka guna kemenyan n perasap bnda tu kalo nak ubatkan org ek..huuuu

    ReplyDelete
  16. Salam...melayu dan segala macam jin2 ni macam dah terserasi..hehehe

    ReplyDelete
  17. tips yg last paling berguna utk para2 ibu bapak yg ada baby kecik mcm sy. thanks 4 sharring

    ReplyDelete
  18. terima kasih berkongsi...

    takut kalau budak nangis tgh mlm..mesti ada something tu...huhu...

    ReplyDelete
  19. salam maal hijrah k..=)


    jom bacer jup..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

    ReplyDelete